Руският хакер Владислав Клюшин беше екстрадиран от Швейцария в САЩ в събота. Това се казва в изявление на швейцарската федерална служба на правосъдието.

"Владислав Клюшин беше екстрадиран в САЩ. Той беше предаден в Цюрих на американски полицаи, които го придружиха при полета му до САЩ", разкри ТАСС като се позова на официалното съобщение.

В четвъртък адвокатите на Клюшин изпратиха жалба до Европейския съд по праавата на човека (ЕСПЧ) с искане за спиране на екстрадицията му в очакване на заключенията за валидността на действията на швейцарското правосъдие.

В тази връзка руското посолство в Швейцария изпрати нота до швейцарската федерална служба на правосъдието в петък, в която се посочва, че "в очакване на съответното решение на ЕСПЧ всички действия за изпълнение на присъдата и екстрадиция в съответствие с приетата практика трябва да бъдат преустановени".

Руснакът беше задържан на 21 март на летището в град Сьон, където пристигна със семейството си, за да прекара ваканция в курорта Цермат, припомня в. "Льо Матен".

Владислав Клюшин е обвинен от САЩ в "хакерство срещу IBM, Tesla и други американски мултинационални компании" и става дума за предполагаема кражба на повече от 10 милиона долара.

Швейцарската федерална служба на правосъдието прие искането на САЩ за екстрадиция за изпълнение, но руснакът обжалва това решение първо пред Федералния наказателен съд, а след това и пред Федералния съд.

През август Федералното министерство на правосъдието отхвърли искането на Кремъл за екстрадиране на Клюшин в Русия. Причината за отказа беше фактът, че действията, посочени в руската молба за екстрадиция, не са наказуеми в Швейцария.