Главният прокурор на Швейцария е повдигнал обвинение срещу местната банка Credit Suisse за това, че не е направила достатъчно, за да спре пране на пари, свързано с трафик на наркотици от българска престъпна организация, в която е участвал и борец, който някога е пренасял милиони банкноти с кола до Швейцария, предаде "Асошиейтед прес".

Обвинителният акт във Федералния наказателен съд, заедно с други срещу бивш мениджър в швейцарската банка и двама членове на престъпната организация, завършва дългогодишно разследване на предполагаемото неправомерно действие, което изглежда се е случило най-вече в периода между 2004 и 2008 г.

Швейцарската прокуратура отбеляза как топ спортисти в България, след падането на комунизма, "се насочиха към други източници на доходи и голям брой борци получиха подходи от мафиотски кланове". Един такъв борец, който не е идентифициран, имал за цел да печели пари от трафик на кокаин и пране на генерираните от него пари, използвайки мулета за пренасяне на тонове кокаин от Южна Америка до Европа по въздух и море.

Приходите от продажбата на наркотици, често в банкноти с малък номинал, са влизали в швейцарски банкови сметки от 2004 до поне 2007 г. и са били използвани за закупуване на недвижими имоти в България и по-специално в Швейцария. На следващата година прокуратурата започна разследване на бореца и неговия работодател, а по-късно "изпълнителен директор на Credit Suisse, който отговаряше за бизнеса на престъпната организация".

"Основното нарушение на бореца е извършено през февруари 2006 г., когато той е транспортирал еквивалента на над 4 млн. швейцарски франка в банкноти с малък номинал, скрити в колата му, от Барселона до Швейцария", се посочва в обвинението.

Бивш изпълнителен директор на Credit Suisse, отговарящ за бизнес отношенията с престъпната организация, е извършил транзакции за престъпната организация, "въпреки че е имало сериозни индикации, че средствата са с престъпен произход". Изпълнителният директор, неидентифицирана жена, "настойчиво предотвратява" идентифицирането на произхода на средствата, които в крайна сметка включват транзакции за повече от 140 млн. швейцарски франка.

"Credit Suisse е била наясно с тези недостатъци най-малко от 2004 г. Фактът, че банката е позволила да продължи до 2008 г., или дори след това, възпрепятства или осуети разкриването на пране на пари, извършвано от престъпната организация с помощта на изпълнителния директор на банката", изтъкват от швейцарската прокуратура.

В изявление Credit Suisse отбелязва "с учудване" хода за повдигане на обвинение срещу банката "в рамките на разследване, което вече е продължило повече от 12 години".

"Банката отхвърля твърденията за предполагаеми организационни пропуски и възнамерява да се защитава енергично", настояват от Credit Suisse, като добавиха, че наказателният съд може да нареди "разпределяне на печалбите" и максимална глоба от 5 млн. долара.