Национален референдум се проведе в Швейцария. Гражданите са гласували "За" за забраната на реклами на цигари и други тютюневи изделия, съобщават от Би Би Си (BBC).

Това ще постави Швейцария в една група с нейните съседки, които още преди години приеха строги закони относно рекламирането на цигари.

Въпреки приятния външен вид, Швейцария има едни от най-леките и отпуснати закони, свързани с тютюна в Европа.

Дълго след като Англия забрани пушенето в ресторанти и барове, във Франция и Швейцария това продължава да е позволено.

Преди на хората в магазините им бяха предлагани различни видове цигари. Тази практика беше забранена. Остана обаче рекламирането.

След резултата от неделния референдум представители на парламента отдадоха почит на учители и доктори, които настояваха за забраната.

Нормативната уредба за тютюна на СЗО беше договорена в Женева преди 20 години. Тя беше подписана от Швейцария, но не и ратифицирана.

В сравнение с други страни в Европа тук цигарите са по-евтини и швейцарците пушат повече.

Тютюневата индустрия влива в швейцарската икономика около 6 млрд. годишно и осигурява работа на над 11000 души.

Преди референдума мнението бе разделено. Предварителните данни сочат че около 60% биха подкрепили забраната за реклама на цигари,

В неделя швейцарците гласуваха за още три неща - забрана за тестването върху животни, повече субсидии за медиите и прекратяване на гербовия налог. И Трите не срещнаха одобрението на гражданите.

Швейцария гласува дали да забрани тестването върху животни

Швейцария гласува дали да забрани тестването върху животни

Гласуването стана възможно, след като активисти за правата на животните събраха достатъчно подкрепа