Китайският президент Си Дзинпин предлага на Шри Ланка субсидия от 2 млрд. юана - 295 млн. долара, като част от опитите на Пекин да разшири влиянието си в малката островна държава, съобщава "Ройтерс".

"Когато китайският посланик посети моя дом, за да определи датата на тази церемония, той каза, че китайският президент Си Дзинпин ми е изпратил още един подарък", коментира президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена при откриване на болница финансирана от Китай.

 

Предложението за безвъзмездна помощ идва в момент, когато китайска компания е изправена пред тежки критики за предполагаемо финансиране на последната предизборна кампания на бившия президент Махинда Раджапаска.

Миналия месец Ню Йорк Таймс съобщи, че "Китай Харбър Инженеринг Компани" ООД е отпуснала 7,6 млн. долара за преизбирането на Раджапаска, което той е загубил от Сирисена в началото на 2015 г.

Сирисена в началото на мандата си прекрати повечето от подкрепяните от Китай инфраструктурни проекти започнати от Раджапаска, заради подозрения в корупция, прекомерно завишени цени и отхвърлени правителствените процедури.

Повече от година по-късно правителството на Сирисена позволи китайски проекти да продължат.

Китай е сред първите страни, които се включиха, за да помогнат за възстановяването на Шри Ланка след приключването на 26-годишната гражданска война през 2009 г.

Много от проектите на Пекин, подкрепени със заеми от китайското правителство са изправени пред опозиция в Шри Ланка на фона на загрижеността на САЩ, Индия и Япония, че Китай може да използва Шри Ланка като военна база.

Пристигането през 2014 г. на китайска подводници в Коломбо предизвика тревога в Ню Делхи, което накара индийския премиер Нарендра Моди да засили връзките си със Шри Ланка и да възстанови влиянието си в района на Индийския океан.

Както правителството на Шри Ланка, така и китайското посолство в Коломбо отричат всякакви планове южното пристанище, на което сега оперира китайска фирма, да се използва за военни цели.