Китайският президент Си Дзинпин на среща с японския премиер Шиндзо Абе призовава Токио да "предприеме практически стъпки за подобряване на отношенията с Китай".

Китайската информационната агенция "Синхуа", цитирана от ТАСС съобщава, че двамата са разговаряли в Данан, Виетнам. Си Дзинпин също така призова президента на Република Корея Мун Дже Ин, да продължи диалога с КНДР.

Японският премиер и китайският президент приветстват "новото начало" на отношенията между страните и са съгласни да работят по-тясно по отношение на Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Връзките между Китай и Япония, втората и третата по големина икономики в света, са засегнати от дългогодишен териториален спор за няколко острова в Източнокитайско море.

"В края на срещата президента Си Дзинпин заяви, че това е среща, която отбелязва ново начало на отношенията между Япония и Китай. Напълно чувствам това по същия начин ", коментира Абе пред репортери.

Абе коментира и предложение да посети Китай в подходящо време, което след това ще бъде последвано от посещение на Си Дзинпин в Япония. На срещата двете държави се договорят и за тристранна среща на високо равнище с Южна Корея възможно най-скоро. "Ситуацията в Северна Корея е в много важна фаза и ролята, която има Китай, е много голяма", коментира Абе.

Китай и Япония договорят да ускорят преговорите за комуникационен механизъм за ранно предупреждение между военните си сили, допълва Абе. Японският премиер предлага двете страни да си сътрудничат в икономически и бизнес план в трети държави.

САЩ и Южна Корея тренират с над 20 кораба до КНДР
Обновена

САЩ и Южна Корея тренират с над 20 кораба до КНДР

Военноморските кораби на Южна Корея ще участват в игрите до източното крайбрежие

Припомнаме, Южна Корея се присъедини към три американски самолетоносача за участие в съвместни бойни учения от 11 до 14 ноември, като военноморските кораби на Южна Корея ще участват в игрите до източното крайбрежие на страната.

Япония също съобщи, че ще изпратят единия от двата си големи хеликоптероносача и други два кораба на ученията. Японските кораби "Исе", "Иназума" и "Макинами" ще участват в игрите с американските самолетоносачи, поясниха от японската армия

На трите американски самолетоносача има общо около 200 бойни самолета.