Китайският президент Си Дзинпин предупреждава за "манталитета на Студената война" и обещава да отвори част от икономиката на страната, съобщава БиБиСи. Речта му на форума Боао за Азия, често наричана "Давос" в Азия, прилича на опит да се успокоят търговските взаимоотношения със САЩ.

Си Дзинпин обещава да намали тарифите за внос на автомобили и да облекчи изискванията за чуждестранни фирми, инвестиращи в Китай, но няма информация, кога ще се случат промените.

Китайският президент не прави конкретни препратки към ситуацията с Вашингтон, но призовава за откритост.

На този етап не е възможно да преговаряме със САЩ, отсече Китай

На този етап не е възможно да преговаряме със САЩ, отсече Китай

Към момента китайски и американски представители не са водели преговори

"Човешкото общество е изправено пред голям избор да се отвори или затвори, да върви напред или назад", коментира Си Дзинпин пред китайски и международни инвеститори.

"В днешния свят тенденцията към мир и сътрудничество напредва и мисленето от Студената война е остаряло. Да обръщаме внимание само на собствената си общност, без да мислим за другите, може да доведе само до стена. Можем да постигнем печеливши резултати, като настояваме за мирно развитие и съвместна работа", обясни той.

Вашингтон твърди, че Китай не е изпълнила по-ранните си обещания за отваряне на икономиката, включително са поставяли препятствия пред международните компании, които имат достъп до пазарите и принуждават инвеститорите да създават съвместни предприятия и да предават интелектуална собственост.

Тръмп прогнозира търговска сделка с Китай

Тръмп прогнозира търговска сделка с Китай

С президента Си винаги сме били приятели

 

Президентът на Китай Си Дзинпин се позиционира като двигател на глобализацията, прави го постоянно, когато изнася речи на международни форуми. А времето за това е изключително подходящо, на фона на текущия търговски сблъсък САЩ-Китай. 

 

За разлика от провокативните туитове на президента Тръмп, президентът Си Дзинпин опитва да представи едно ново лице на Китай и обявява стъпки, за отваряне на китайската икономика.

На повърхността обещанията звучат чудесно, някои от тях са казвани и преди и не е трудно да се проследи колко и какъв достъп Китай ще предостави на чуждестранните фирми в действителност.

Китай поиска общ фронт с ЕС срещу протекционизма на САЩ

Китай поиска общ фронт с ЕС срещу протекционизма на САЩ

Китай и ЕС...трябва да заемат ясна позиция срещу протекционизма

Дали президентът Тръмп ще види в помирителната реч на китайския президент знак, че е спечелил някои отстъпки за американската страна ще се разбере от следващият му туит, коментира за БиБиСи Каришма Васуани, бизнес кореспондент в Азия.