С гласовете на десетима републиканци от Конгреса и 222 гласа от демократите тръгна импийчмънтът срещу Доналд Тръмп, предаде Си Ен Би Си.

197 конгресмени от Републиканската партия гласуваха "против", но те не успяха да стопират процедурата, коментира Си Ен Ен.

Дебатите в Сената за импийчмънт на Тръмп най-рано на 19 януари

Дебатите в Сената за импийчмънт на Тръмп най-рано на 19 януари

Горната камара е във ваканция

Седмица преди да напусне поста, Тръмп стана първият президент, който е бил подлаган от Камарата на представителите два пъти на импийчмънт.

Републиканци искат да гласуват импийчмънт на Тръмп, но се страхуват за живота си

Републиканци искат да гласуват импийчмънт на Тръмп, но се страхуват за живота си

Някои от тях "искат да гласуват за импийчмънт, но се страхуват за живота си и за живота на роднините си"

Камарата имаше повече от гласовете, необходими, за да му бъдат повдигнати обвинения за тежки престъпления за подбуждане към безредици на Капитолия от миналата седмица.

"Знаем, че президентът на Съединените щати подбуди този метеж, този въоръжен бунт срещу нашата обща държава", заяви председателят на Камарата Нанси Пелоси преди гласуването.

"Той трябва да си отиде. Той е ясна и настояща опасност за нацията, която всички обичаме", заключи Пелоси.

По-рано бившият лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл обяви, че Сенатът няма да се събере отново преди 19 януари, което означава, че процесът на импийчмънт на Тръмп ще се състои, след като той напусне Белия дом.

Сега обвинителният акт срещу Тръмп ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес.

Междувременно Мич Макконъл, заяви, че все още не е взел окончателно решение как ще гласува по въпроса за импийчмънта на президента Доналд Тръмп. "Не съм взел окончателно решение как ще гласувам", посочва той в писмо до своите съпартийци.