Източната част на Алепо е "освободена от терористи". Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от руски медии.

Според руските власти в този район на втория по големина сирийски град живеят само 90 хил. жители, което се разминава драстично с данни, привеждани в западните медии, че там в последно време са живеели около 250 хил. цивилни, включително 100 хил. деца.

"До обяд на 29 ноември, територията от града, където живеят 90 хил. жители на Алепо, беше напълно освободена от терористи", отбелязват от Руския център за помирение на Сирия.

16 хиляди души принудени да напуснат домовете си в Алепо

16 хиляди души принудени да напуснат домовете си в Алепо

В района болниците не работят

През последните 24 часа 507 терористи са напуснали Алепо и са сложили оръжие, като на 484 бойци сред местните жители незабавно им е била предоставена амнистия, добавиха от центъра.

Руските военни допълниха, че жителите на района са получили хуманитарна и медицинска помощ.

По-рано днес от сирийската армия призоваха бунтовниците да сложат оръжие в съответствие с указа за амнистия, да спрат кръвопролитията, бомбардирането на жилищни райони, както и нападенията срещу цивилни граждани.

През последните месеци Алепо беше основно бойно поле в Сирия, в което бяха ангажирани правителствените сили, джихадисти и множество опозиционни групировки. Източната част на Алепо беше контролирана от бунтовниците, обкръжени от правителствените сили, като боевете засегнаха хиляди цивилни, все още блокирани в града.

По-рано днес френският външен министър Жан-Марк Еро призова за незабавно провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Алепо.

Френски дипломатически източник добави, че Еро и неговият германски колега ще обсъдят Алепо с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на срещата в Минск днес, на която водещите европейски външни министри дискутират планове за прекратяване на огъня в Източна Украйна.