Силите на Халифа Хафтар твърдят, че са завзели летището в Сирт, а по-рано заявиха, че са напреднали в позиции около града, за да поемат контрола над него, съобщава "Ройтерс".

Превземането на Сирт е важна стратегическа стъпка за Хафтар, който от април води военна офанзива срещу столицата Триполи, където е международно признатото правителство на националното споразумение в Либия (GNA).

Сирт се намира в центъра на средиземноморския бряг на Либия и е контролиран от сили, ориентирани към GNA, които отблъскват "Ислямска държава" от града с помощта на американски въздушни удари в края на 2016 г.

Армията на Хафтар заяви, че са завзели райони около Сирт, включително въздушна база Ал-Кардабия.

Турция започна да прехвърля военни в Либия

Турция започна да прехвърля военни в Либия

В подкрепа на признатото от ООН правителство...

"Армейските сили контролират всички райони около град Сирт. Ние се отправяме към сърцето на града, за да завършим освобождението му", коментира Халед ал Маджюб.

Жител в центъра на града коментира пред "Ройтерс", че "можем да видим конвои (на Хафтар) в град Сирт ... те контролират големи части от града сега. Чуваме и стрелба."

Силите на Хафтар са поели контрол и над пристанището, освен повечето квартали на града и въздушна база, допълва либийската телевизия al-Hadath.

Сирт е трамплин към град Мисрата, чиито силни милиции помагат на премиера Файез ал Сарадж в защитата на столицата. Контолът над Сирт помага за затвърдяване на контрола на Хафтар над богатите на петрол региони на Либия.

Войната на Либия се превърна в прокси конфликт между регионалните сили, като ОАЕ, Египет и руски наемници, които подкрепят Хафтар, а Сарадж получава помощ от Турция, съобщава "Блумбърг".

Хафтар обяви обща мобилизация в Либия срещу чужди сили

Хафтар обяви обща мобилизация в Либия срещу чужди сили

Заповядва се въоръжението на всички мъже и жени, военни и цивилни