Изразената готовност от страна на Сирия за сътрудничество с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за изясняване на техническите детайли, които се отнасят до ядрената дейност на страната, ще придвижи напред диалога между Сирия и МААЕ. Това заяви генералният директор на МААЕ Юкия Амано, съобщава ИТАР-ТАСС.

Амано припомни, че от юни 2008 година Сирия не сътрудничи с атомната агенция заради нерешени въпроси, засягащи площадката в Дайр аз-Заур и други обекти.

Генералният директор на МААЕ е заявил, че през февруари тази година е получил от външния министър на Сирия отговор на писмо, в което се искало бърза информация и достъп в Дайр аз-Заур. Сирийският пръв дипломат е потвърдил готовността си за сътрудничество по всички технически въпроси

Припомняме, че по-рано Международната агенция по атомна енергия официално поиска от Сирия да допусне инспектори в останките от военен обект, за който има информация, че е бил част от ядрената програма на страната.

Експертите от МААЕ вече две години са без достъп до съоръжението, за което американското разузнаване твърди, че е севернокорейски реактор, предназначен за обогатяване на уран за военни цели.

Обектът Дайр Аз-Заур беше сринат от израелските ВВС през 2007г. Сирия отрича някога да е имала ядрена програма.

В доклад по-рано Юкия Амано, директор на МААЕ, заяви, че Сирия не допуска инспектори на ООН в голям брой от съмнителните си обекти.