сирияИзстрели отекват по улиците на сирийския град Дараа, където силите за сигурност провеждат безпрецедентна по мащаба си операция срещу опозиционните активисти, предаде „Ройтерс". Местни жители твърдят, че телата на убитите лежат непогребани по улиците.

Армията, подпомогната от танкове и снайперисти, започна мощно настъпление в Дараа в понеделник призори. Най-малко 11 души загинаха, след като бронираните машини откриха огън по жилищен квартал.

Срещу нас в момента се извършва истинско клане", заяви жител на Дараа по сателитен телефон, като във фона се чуваха изстрели. „Убиват деца, нямаме ток от три дни, водата ни е спряна", допълни още той.

Информацията не може да бъде проверена, тъй като сирийските власти за забранили достъпа до разбунтувалите се градове на почти всички чуждестранни медии. Държавната телевизия твърди, че военните са дошли „на помощ на гражданите на Дараа".

300-хилядният град е център на съпротивата срещу авторитарния режим на президента Башар ал-Асад. Протестите в Сирия избухнаха, след като няколко местни младежи бяха арестувани заради антиправителствени графити. Исканията на демонстрантите са свързани с по-добри условия на живот и по-ефективна борба с корупцията.

Властта отвърна на уличния натиск с кръвопролитна саморазправа с опозицията. До момента за загинали 350 души, като се смята, че само през почивните дни са били убити 120 души.

Правозащитни организации съобщиха, че десетки опозиционни активисти са били арестувани през последните няколко дни в Сирия. Те са един от малкото източници на видеоклипове и снимки от случващото се в Дараа. Разпространени от тях кадри показват танкове и войници от редовните части, които се движат по улиците на града.

Президентът Башар ал-Асад демонстрира гъвкавост пред международната общност и изпълни част от исканията на демонстрантите, сред които премахване на извънредното положение. Той заяви, че всякакви последващи протести ще се считат за саботаж.

Опозицията не се подчини и хората отново излязоха по улиците, за да поискат изпълняване на всички поставени условия. В отговор властите започнаха още по-кървава „наказателна акция".

Франция и Италия призоваха ЕС и ООН чрез санкции да окажат натиск на Сирия и репресиите срещу опозицията да бъдат прекратени. Никола Саркози подчерта, че Франция няма да предприема никакви действия в региона преди съответното решение на Съвета за сигурност.