сирияСирийските сили за сигурност продължават настъплението си срещу опозицията, като днес танкове откриха огън по третия по големина град Хомс, съобщи БиБиСи.

Според очевидци, атаката срещу квартал „Баб Амро" е започнала в ранните часове на деня. Около 5:30 часа местно време танкове на сирийската армия са открили огън с оръдия и тежки картечници, а след това стотици войници са навлезли в жилищния комплекс. Според правозащитници, местните жители се съпротивляват с ловни пушки.

Жители на Хомс споделиха пред „Ройтерс", че от няколко дни "Баб Амро" е буквално под обсада. Хората нямат вода, ток и достъп до медицински грижи, а войници и бронирани машини не позволяват на никого да влезе или излезе от квартала.

Има все още непотвърдени информации за кражби и появата на мародерски банди в района, като основният търговски център е тежко пострадал от танковия обстрел.

В град Джасем, разположен северно от разбития бунтовнически бастион Дараа, масовите протести срещу президента Башар ал-Асад продължиха през цялата нощ, като междувременно танкове и войници окупираха и това населено място. Градовете в региона бяха обсадени от силите за сигурност в продължение на няколко дни, но това не изплаши жителите им, които всеки ден са по улиците.

Дараа, градът от който демонстрациите започнаха преди седмици, беше буквално прегазен и след около две седмици кръвопролития протестите стихнаха. Десетки демонстранти загинаха, а стотици бяха арестувани. Според правителството положението вече е нормално, но все още представители на ООН не се допускат.

Според властите в Дамаск, армията и полицията се борят с „въоръжени банди терористи". Официалните медии съобщиха, че са били конфискувани 150 мотоциклета и оръжие, предназначени за атаки срещу силите на реда.

Междувременно дипломатическият натиск срещу Сирия се засили. ЕС наложи санкции на част от политическия елит на страната, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова президента Асад да се вслуша в призивите за реформа и граждански свободи и да прекрати употребата на сила срещу мирни демонстранти". Той добави, че Сирия все още не е допуснала международна анкетна комисия в районите на сблъсъците, въпреки предишните уверения за това.

Протестите в Сирия избухнаха на социална основа, като бързо се превърнаха в кампания за премахването на авторитарния режим на Башар ал-Асад. Според различни изотчници, до момента са загинали между 620 и 800 демонстранти и над 100 войници и полицаи.