Сирийските демократични сили (СДС), водещият елемент в които са сирийските кюрди, обявиха, че те и сирийското правителство са решили на съвместна среща да сформират комисии за разгръщане на преговори за прекратяване на насилието в Сирия, съобщава "Ройтерс".

Комисиите ще "очертаят пътна карта за демократична, децентрализирана Сирия", изтъкнаха от СДС, които са подкрепяни от САЩ.

Над 220 убити при нападенията на "Ислямска държава" в Южна Сирия

Над 220 убити при нападенията на "Ислямска държава" в Южна Сирия

В това число 127 цивилни

Преговорите в Дамаск тази седмица насочиха вниманието към действията на СДС в контролираната от тях четвъртина от Сирия източно от река Ефрат в опит за споразумение със сирийския президент Башар Асад за запазване на автономията си.

Срещата е била по покана на сирийското правителство, допълниха от СДС. Асад, който - подкрепян от Русия и Иран - наскоро отвоюва обратно по-голямата част от териториите, контролирани досега от бунтовниците, се закле да възвърне "всеки сантиметър" от територията на Сирия. Той също така определи кюрдската администрация в североизточните части на страната като "временни структури".

7000 евакуирани от сирийската провинция Идлиб

7000 евакуирани от сирийската провинция Идлиб

След договорка между Дамаск и Фронта Нусра

Преговорите с Дамаск обаче повдигат нови въпроси за политиката на САЩ в Сирия, където американските военни разположиха свои сили в територията, контролирана от СДС по време на кампанията срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Сирийските кюрди са все по-скептични спрямо САЩ заради противоречивите изявления във връзка с плановете на САЩ в Сирия.