Учебник, изготвен от турското министерство на образованието и разпределен днес в Северна Сирия, предизвика гняв у местните жители заради изображения на пророка Мохамед, което накара някои жители да изгорят учебниците, информира "Франс прес".

Въпреки че визуалните изображения на пророка Мохамед не са изрично забранени в Корана, мнозина мюсюлмани ги гледат неодобрително като форма на богохулство.

Учебникът по религия, създаден от турското министерство на образованието специално за деца, живеещи в части от Сирия под контрола на Анкара, съдържа илюстрации, които жителите на района смятат за богохулни.

На една снимка брадат мъж, облечен в розов пуловер и панталони бордо, коленичи, за да вдигне дъщеря си, докато тя слиза от училищен автобус.

"Пророкът приема дъщеря си Фатима", гласи заглавието на страницата, въпреки че не е напълно ясно, че заглавието се отнася конкретно за снимката.

В град Джараблус, близо до границата с Турция, жители запалиха всички копия, до които можеха да се доберат, според кадри в социалните мрежи и жители, с които АФП е успяла да разговаря.

"Бяхме изненадани сутринта да открием тези учебници... които съдържат визуални изображения на пророка", каза Мустафа Абдулхак, жител на Джараблус.

"Изгорихме всички книги", отбеляза той.

В други райони, контролирани от Анкара, включително град Ал Баб, жители предупредиха, че ще организират протести в петък, ако учебниците не бъдат изтеглени.

Турция и нейни проксита завзеха контрола над територия в Сирия по време на няколко военни операции, започнати от 2016 г.

В тези региони турската лира се превърна в основна валута, а Анкара дори помогна за създаването на болници, пощенски станции и училища, които преподават турски език.

Джумаа Казказ, началник на образованието в Ал Баб, посочи, че учебниците са били предоставени от близки турски провинции, включително Газиантеп, Килис и Шанлиурфа.

Коментирайки протеста, предизвикан от учебниците, той отбеляза, че "има разговори с Дирекцията на образованието в Газиантеп... за промяна на учебната програма".

"В момента чакаме решение", добави той.