Крайнодясната партия Vox предизвика спор в Испания с предизборен плакат, в който се твърди, че непълнолетни непридружени мигранти получават 10 пъти повече държавна помощ от пенсионер, съобщава "Франс прес".

Плакатът е монтиран на жп гара в центъра на испанската столица преди регионалните избори в Мадрид на 4 май.

На него е изобразена възрастна белокоса жена с тъжен израз до тъмнокож младеж, облечен със суичър с качулка, устата му покрита с шарена кърпа.

Плакатът твърди, че непридружен непълнолетен мигрант получава 4 700 евро на месец, а "баба ти пенсия от 426 евро на месец".

Vox, третата най-голяма партия в испанския парламент, направи атаките срещу пристигането на непридружени деца мигранти в Испания една от основните теми на кампанията си.

На митинги лидерите ѝ редовно ги свързват с изнасилвания и други престъпления.

След като получи няколко жалби, включително една от лявото правителство на премиера Педро Санчес, прокуратурата в Мадрид започна разследване за възможно престъпление от омраза.

Министърът на социалните права Йоне Белара настоя, че плакатът е "атака срещу най-уязвимите деца на нашата страна".

Плакатът беше критикуван и от католическата благотворителна организация "Каритас", "Спасете децата" и УНИЦЕФ, които поискаха в съвместно изявление избирателната комисия на Мадрид да разследва дали той е нарушил закона.

В лицето на този скандал левите партии засилиха натиска върху отиващия си шеф на регионалното правителство на Мадрид Изабел Диас Аюсо, за да гарантират, че тя няма да сключи споразумение с Vox, ако е необходимо, за да остане на власт след изборите.

Консервативната Народна партия на Аюсо нямаше мнозинство в отиващия си регионален парламент на Мадрид и разчиташе на подкрепата на Vox да управлява.

Тя не изключи ново споразумение с Vox, но се опита да се дистанцира от скандала, като заяви днес, че плакатът "не е верен" и е "не на място".