Руският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин изрази безпокойство от действията на грузинското ръководство за ремилитаризация на страната".

Светът трябва да осъзнае опасността от този курс на авантюризъм", посочва Карасин и допълва:

Ние ще продължим на възпрепятстваме превъоръжаването на режима на Саакашвили и ще предприемем по този въпрос конкретни мерки."

Изявлението на Карасин идва като отговор на визитата на вицепрезидентът на САЩ Джо Байдънв Грузия. Преди това той беше в Украйна. Байдън увери и двете държави в подкрепата на САЩ, с която ще разполагат. 

Продължаващото превъоръжаване на грузинската армия, помощта за възстановяване на военната инфраструктура, подготовката на специални части само поощряват управляващите в Тбилиси към продължаване на войнствения курс, политиката на агресияи провокации, както и към напрежение в региона", продължава Григорий Карасин.

Припомняме, официалната позиция на Москва за военния конфликт от август 2008 година, е, че нахлуването на руски войски в Грузия е само отговор на агресията на Тбилиси и в името на защитата на руските граждани.

Последствие от войната бе отделянето на Абхазия и Южна Осетия от Грузия и обявяването на независимост, призната до този момент единствено от Русия.

Дипломатът предупреждава още, че Русия ще прекрати военно техническото сътрудничество със страни, които доставят на Гурзия оръжие или военна техника, особено по руски разработки.

Допълнително по думите на Каразин, нестабилността и напрежението в региона се увеличават от военни учения на територията на Грузия или навлизане на чуждестранни военни кораби в грузинските пристанища.
Припомняме, Русия рязко се възрази на проведеното през май месец военно учение на НАТО в Грузия.