Депутатът от Върховната рада на Украйна Надежда Савченко заяви готовността си да стане президент на Украйна, предаде ТАСС.

"Ако на вас ви е необходимо аз да съм президент, добре, ще стана президент", заяви тя на пресконференция. При това Савченко заяви, че нейното избиране е малко вероятно, тъй като тя не вярва, че: "Хората са се научили да гласуват не за залъка".

Ще работя там, където съм нужна на Украйна, допълни депутатът. Тя също не изключи, че може да се върне на военна служба.

Савченко бе избрана във Върховната рада по списъка на партия "Отечество" (с лидер Юлия Тимошенко), докато бе арестувана в Русия.

През 2014 година от "Отечество" за поста президент на Украйна се завтече Юлия Тимошенко, която зае второ място с 12,81% от гласовете. Предстоящите избори на президента на Украйна са през 2019 година.

Според данни от Киевския международен институт по социология, ако изборите за президент на Украйна са скоро, то фаворит би била Тимошенко.

За нейната кандидатура биха гласували 21 % от потенциалните избиратели.  С резултати от 14,6%  след нея е лидерът на украинските радикали Олег Ляшко, а тройката затваря Петро Порошенко, предпочетен от 13,5%.

На 25 май президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилване на Савченко, която бе изпратена със самолет в Киев. Руснаците Александър Александров и Евгений Ерофеев, които бяах задържани миналата година на територията на Украйна, се прибраха в Москва.

На 22 март градският съд на Донецк Ростовска област на Русия осъди Савченко на 22 години затвор при общ режим и глоба от 30 хил. рубли.

Тя отрича вината си и не приема осъдителната присъда на руския съд.