Командването на ВВС на Словакия реши временно да спре тренировъчните полети на свръхзвуковите изтребители МиГ-29. Това съобщи в неделя представителят на Министерството на отбраната на републиката Данка Цапакова.

"Учебните полети на МиГ-29 бяха временно спрени поради катастрофата на един от тях в събота вечер в близост до град Злате Моравец в Нитрийския край (в Западна Словакия). Това решение няма да повлияе негативно върху сигурността на (националната) въздушно пространство."

Пилотът, пилотиращ катастрофиралия МиГ-29 е катапултирал и е в болница. Неговото състояние е стабилно.

"Установил неизбежността на катастрофа, пилотът показа високи професионални качества и самообладание, насочвайки падащия изтребител в район, където няма жилищни и промишлени съоръжения", обяснява Цапакова.

По предварителна информация причината за катастрофата може да е липсата на гориво в резервоарите на МиГ-29. Министерството на отбраната все още не е потвърдило тази версия. Създадена е специална комисия за разследване на извънредното състояние. Само въз основа на нейните открития ще бъде установена точната причина за катастрофата на изтребителя, допълва Цапакова.

Изтребител МиГ-29 се разби в Словакия

Изтребител МиГ-29 се разби в Словакия

Районът е отцепен...