Словашкият президент Зузана Чапутова каза в петък, че вероятно ще наложи вето на планираните от правителството бързи промени в наказателното законодателство, които включват премахване на специална прокуратура, която се фокусира върху корупцията, като каза, че планът се нуждае от подходящ дебат.

Чапутова каза, че предложените промени включват неприемлива политическа намеса в кадровите въпроси, заплашват да отслабят позицията на подателите на сигнали и могат да доведат до спиране на притока на средства от Европейския съюз.

Европейската комисия, която в миналото се сблъска с членовете на ЕС Полша и Унгария по въпроси, свързани с върховенството на закона, призова Словакия да не прави прибързани промени, призив, към който се присъединиха и Съединените щати в четвъртък.

Правителството на премиера-ветеран Роберт Фицо, назначено през октомври, заяви в сряда, че има за цел да одобри законодателство до Коледа, което ще разпусне веднага след януари специалната прокуратура, която съществува от две десетилетия за борба с подкупите и организираната престъпност.

Фицо, чиято коалиция има достатъчно мнозинство в парламента, за да отмени президентското вето, обвини специалната прокуратура, че е политически мотивирана и каза, че действията й нарушават човешките права.

Чапутова каза, че част от мотивите зад решението за разпускане на офиса е да бъде отстранен ръководителят на специализираната прокуратура Даниел Липсич. Липсич беше вътрешен министър в правителство, което се противопоставяше на Фицо през 2010-2012 г.

"Подобна стъпка изглежда целенасочена и недопустима кадрова намеса на политическата власт във функционирането на прокуратурата", каза Чапутова.

Предложението би означавало "фундаментални промени в наказателното законодателство, които не трябва да се случат необосновано бързо, без достатъчна експертна подготовка и без комуникация със светската и експертна общественост", каза тя.

Фицо подаде оставка през 2018 г. на фона на масови протести срещу корупцията, последвали убийството на разследващ журналист.

След победата през 2020 г. на коалиция срещу Фицо, специализираната прокуратура е разследвала над 100 души, включително полицейски и съдебни служители и влиятелни бизнесмени, а около други 40 са били осъдени, според словашки медии.

Словашките шофьори прекратиха блокадата на украинската граница

Словашките шофьори прекратиха блокадата на украинската граница

Те обмислят други форми на протест