Бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън остава за още три години в Русия.

Това е съобщил адвокатът му Анатолий Кучерена, след като Сноудън е получил удължаване с три години на срока за пребиваване в Русия.

Припомняме, през лятото на миналата година Едуард Сноудън потърси убежище в Русия след изтичане на подробности от секретните програми за наблюдение на комуникациите по целия свят, осъществявано от Агенцията по национална сигурност (АНС) на САЩ, като Москва му гарантира едногодишно убежище на 1 август 2013 г., което разгневи Вашингтон, който иска да му бъде предаден, за да му повдигне обвинения, включително за шпионаж.

Сноудън напусна работата си в АНС заедно с 1,7 млн. тайни документа, разкриващи мащабите и дълбочината на подслушването върху световните комуникации, извършвано от Вашингтон.

Пребиваването на Сноудън в Русия дообтегна отношенията между Москва и Вашингтон, които и без това са обтегнати заради кризите в Сирия и Украйна, както и заради проблемите с човешките права в Русия и по въпроси по сигурността и търговията между двете страни.

Припомняме, миналия месец стана ясно, че Сноудън е подписал официална петиция, с която поиска временното му убежище в Руската федерация да бъде удължено с още една година.