Унгария ще продължи неотклонно с приемането на законодателство, за да постави финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО) под по-голям контрол, тъй като тези, финансирани от милиардера Джордж Сорос, работят като наподобяваща мафията мрежа. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Орбан, който е десен популист, отдавна критикува организациите на гражданското общество, финансирани от родения в Унгария Сорос, обвинявайки ги, че се противопоставят на неговите твърди миграционни политики и работят като платени политически активисти, застъпващи се за целите на Сорос.

Сорос обвини Орбан в съграждането на "мафиотска държава"

Сорос обвини Орбан в съграждането на "мафиотска държава"

Подкопавал свободите, включително академичните свободи

Унгарският премиер, който ще се яви на парламентарни избори през 2018 г., изтъкна, че изявлението на Сорос от вчера, че се възхищава на "смелия начин, по който унгарците се противопоставиха на заблудата и корупцията на мафиотската държава, която Орбан създаде", било ни повече, ни по-малко, а обявяване на война.

"Това е обявяване на война, без съмнение", подчерта Орбан пред държавното радио, допълвайки: "Единствената мрежа, която функционира по мафиотски начин, която не е прозрачна... в Унгария е мрежата на Сорос."

"Ето защо ние трябва да настояваме, и аз лично настоявам да има решение на парламента, което да направи тези организации прозрачни", отбеляза още Орбан.

Съгласно законодателството, внесено в парламента от правителството, неправителствени организации с чуждо финансиране от най-малко 7,2 млн. форинта (26 хил. долара), ще трябва да се регистрират при властите и да обявят себе си за финансирани от чужбина. Неправителствените организации заявиха, че законопроектът ги стигматизира.

Парламентът се очаква да приеме законопроекта по-късно този месец въпреки масовите протести на унгарци в страната, както и въпреки резолюцията на Европейския парламент, която осъжда "сериозното влошаване" на върховенството на закона и основните права в Унгария.

Критиците на Орбан твърдят, че действията срещу НПО-тата са част от по-широката му кампания да задуши инакомислещите гласове и да постави независими институции като съда и медиите под по-строг държавен контрол.

Орбан, който е на власт от 2010 г. насам, често се нахвърля на Брюксел и множество пъти се е сблъсквал с неправителствените организации, спонсорирани от Сорос, който насърчава либерално-глобалисткия светоглед и който националистическия унгарски лидер не харесва.