Германската социалдемократическа партия обяви, че остава в опозиция и няма да сформират коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, като настояват за нови парламентарни избори, съобщава германските медии.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц обяви позицията на партията след снощния провал на проучвателните преговори между Християндемократическия съюз на Меркел, техните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз, Зелената партия и либералната Свободна демократическа партия.

Засега Германия отлага предсрочния вот

Засега Германия отлага предсрочния вот

Това стана ясно от извънредната пресконференция на германския президент

"Смятаме, че е важно гражданите на нашата страна ... да преоценят ситуацията", изтъкна Шулц на пресконференция в Берлин, допълвайки: "Ние не се плашим от нови избори."

Шулц също така каза: "Не сме на разположение ... да влезем в голяма коалиция."

Социалдемократите бяха коалиционен партньор на Меркел в правителството през последните 4 години. Те претърпяха най-лошия резултат в историята си на парламентарните избори през септември и незабавно обявиха, че отиват в опозиция.

След като възможността за сформиране на коалиция "Ямайка" очевидно беше проиграна, т. нар. "голяма коалиция" между консерваторите и социалдемократите щеше да бъде единствената надежда на Меркел за сформиране на правителство на мнозинството.

Четирите партии поставиха Германия в "трудна ситуация", подчерта Шулц, добавяйки, че той и неговата партия смятат, че избирателите трябва да имат още една дума относно това какво правителство трябва да бъде съставено.

"Алтернатива за Германия" зове Меркел да подаде оставка

"Алтернатива за Германия" зове Меркел да подаде оставка

Ние сме доволни, че "Зелените" няма да управляват, коментира Гауланд