Нова оценка на специалните служби на САЩ за глобалните заплахи е заключила, че Северна Корея е "малко вероятно да се откаже" от всичките си ядрени запаси, както и че Иран "понастоящем не осъществява ключова дейност за разработване на ядрени оръжия", необходима за създаването на ядрена бомба, с което пряко противоречат на два от най-важните принципи на външната политика на президента Доналд Тръмп, пише в. "Ню Йорк таймс".

Даниъл Коутс, който е директор на националното разузнаване на САЩ, също така е оспорил настояването на Тръмп, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е победена, което беше обосновка за решението му за изтегляне на САЩ от Сирия. Терористичната групировка, се заключава в доклада "Оценка на заплахите по света" на разузнаването за Конгреса, "все още контролира хиляди бойци в Ирак и Сирия", и поддържа осем клона и дузина мрежи по целия свят.

Очаква се Тръмп да се срещне следващия месец със севернокорейския вожд Ким Чен-ун във втори кръг от преки преговори, целящи Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия.

Ала Коутс е казал пред Комисията по разузнаването към Сената на САЩ, че "понастоящем смятаме, че Северна Корея ще се опита да запази капацитета си от оръжия за масово унищожение и едва ли напълно ще се откаже от ядрените си оръжия и производствения си капацитет".

"Нейните ръководители в края на краищата разглеждат ядрените оръжия като критични за оцеляването на режима", подчертал Коутс.

Коутс е посочил, че Иран е продължил да подкрепя тероризма в Европа и Близкия изток, подкрепяйки хусите в Йемен и шиитски екстремисти в Ирак. Той също така казал, че смята, че хардлайнерите в Иран ще продължат да се противопоставят на умерените си центристки противници.

"Ние не смятаме, че Иран понастоящем предприема основните дейности, за които преценяваме, че са необходими за производството на ядрено оръжие", отбелязал Коутс, но добавил, че иранските власти "заплашиха публично да разширят границите" на ядреното споразумение, което сключиха със световните сили през 2015 г., ако не видят ползите, които очакват.

Тръмп изтегли САЩ от споразумението през миналата година.

Може би най-категоричният укор срещу приоритетите в областта на сигурността на Тръмп идва от това, което липсва в доклада на американското разузнаване: каквато и да е обосновка за изграждане на стена по границата с Мексико, което Тръмп изтъкваше сред най-критичните заплахи за сигурността, пред които са изправени САЩ. Първото споменаване на Мексико и наркокартели идва на 18 страница от 42-страничния документ, далеч след други, по-неотложни заплахи.