Израелският парламент успя да придвижи законопроект, който ще му позволи да отменя решенията на Върховния съд и да приема закони, които са били отменени, въпреки месеците на протести срещу него, съобщава Ал-джазира.

Кнесетът заседава до ранните часове, за да приеме на първо четене законопроекта, който беше един от основните приоритети на премиера Бенямин Нетаняху и неговата управляваща коалиция от крайнодесни и ултраортодоксални религиозни партии.

Парламентът също така придвижи законопроект, който би затруднил отстраняването на премиера заради обвиненията в корупция, които все още висят над Нетаняху. Законопроектът би позволил на парламента да обяви министър-председател за негоден да управлява само поради физически или психически причини и ще замени действащия закон, който отваря вратата за отстраняване на лидер при други обстоятелства.

Друг законопроект, който мина на първо четене, би позволил повече заселвания в северната част на окупирания Западен бряг, което би довело до легализирането на заселнически постове, считани за незаконни дори според израелското законодателство.

Законопроектите, приети на първо четене, изискват допълнителни гласувания, преди да се превърнат в закони.

Нетаняху и неговите коалиционни партньори обещаха да продължат със законовите промени въпреки демонстрациите на десетки хиляди израелски протестиращи през последните два месеца.

Израел продължава да протестира срещу съдебната реформа на Нeтаняху

Израел продължава да протестира срещу съдебната реформа на Нeтаняху

Ескалация на напрежението, промените трябва да са факт преди 2 април