Япония отмени срещата между премиера Йошихиде Суга и президента на Южна Корея Мун Дже-Ин в рамките на Г-7 в Обединеното кралство, предаде Yonhap в понеделник. Токио е взел решението в отговор на плановете на Сеул за военни учения край спорни острови, за които претендира и Япония.

Двете държави постигнаха предварително споразумение за провеждане на неформални разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-7, припомни Южна Корея, като коментира със съжаление отказа.

Японският главен секретар на кабинета Кацунобу Като категорично отрече съобщенията по време на редовната си пресконференция, заявявайки, че "няма абсолютно никакъв факт" за него. "Не само, че е неоснователен, но и със съжаление е възможно да се направи такова едностранно действие", каза той. "Подадохме незабавна жалба до южнокорейската страна", каза Като.

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване на света от кризата

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване на света от кризата

Приоритети са борбата с пандемията, възстановяването на икономиките, опазването на планетата, демокрацията...

Южна Корея не е член на Г-7, но бе поканена на срещата на върха от Великобритания, която председателства групата тази година. Суга и Мун се срещнаха за първи път там, като разговорът е бил много кратък, според японското правителство. По-късно Мун написа в "Туитър", че срещата със Суга е "ценен знак, който може да послужи като ново начало" за отношенията между Южна Корея и Япония и изрази разочарование, че не доведе до разговори.