Президентът на Сърбия Борис Тадич обяви своята подкрепа за газовите проекти "Южен поток" и "Набуко" по време на срещата на върха на страните от Централна Европа в Нови Сад.

Това предаде РИА Новости.

"За Сърбия е от изключително значение фактът, че тя се намира на трасето на газопровода "Южен поток", заяви Тадич.

Той обяви, че реализацията на дадения проект не само ще доведе до увеличаване на доставките на руски газ в Сърбия, но ще способства и за засилването на сигурността и стабилността в областта на доставките на газ за страните от Европейския съюз.

"Тази зима се сблсъкахме с енергийна криза, която ясно показа необходимостта от диверсифициране на пътищата и източниците за снабдяване с енергоносители", продължи Тадич.

"В този смисъл строителството на газопроявода "Набуко" също ще способства за стабилни доставки", каза сръбският президент.

Според оценката му балканският енергиен възел придобива нарастващо геополитическо и геоикономическо значение. Тадич поясни, че на това място се пресичат пътищата за доставки от Русия, Централна Азия и Близкия изток за страните от Централна и Източна Европа.

Сърбия като енергиен коридор и свързващо звено между Централна Европа, Каспийския регион и Близкия изток, подкрепя сътрудничеството между страните-производителки, транзитьори и потребители.

Срещата на върха на страните от Централна Европа, в която участват 14 държавни ръководители, е посветена на въпросите на икономиката, енергетиката и европейската интеграция. Форумът, орагнизиран от сръбския президент Борис Тадич, ще продължи до 21 юни.