Правителството на Сърбия за втори път отказа да утвърди предложения законопроект за ратификация на енергийното споразумение с Русия. След едно потвърждаване от страна на кабинета ратификация трябваше да бъде направена и от Скупщината /сръбският парламент/.

Подкрепиха проектоспоразумението министрите от Демократическата партия на Сърбия, подкрепяща премиера Кощуница, и партията „Нова Сърбия", начело с министъра по регионалното развитие и инфраструктурата Велимир Илич.

Против гласуваха представителите на Демократическата партия на президента Борис Тадич и „17+".

Първото отхвърляне на предложеното от Кощуница споразумение беше на 3 април.
Така проектоспоразумението с „Газпром" няма да бъде изпратено в парламента, докато не се събере новоизбраният след предсрочните парламентарни избори на 11 май.

За пръви път споразумението бе отхвърлено в началото на април месец, когато много от министрите дори бойкотираха съвещанието на правителството, свикано специално по този повод.

Според законодателството на Сърбия нов ратификационен процес не може да започне по-рано от септември месец. Посланикът на Русия в Сърбия изрази съжаление по този повод.

Споразумението с „Газпром" бе подписано на 25 февруари в Москва в присъствието на Борис Тадич и Воислав Кощуница.
Договореностите предвиждат газопроводът „Южен поток" да премине през територията на Сърбия, строителство на подземни газохранилища и покупка на 51% от акциите на държавната нефтена компания.

След правителствената криза от началото на март месец, привържениците на европейската ориентация на Сърбия в правителството на Кощуница започнаха за изказват съмнения в изгодността на сделката.