Брекзит е тежък удар за ЕС, който ще доведе до промени в Общността в бъдеще.
Тази позиция заеха български евродепутати на кръгла маса на тема: "Резултати от референдума във Великобритания: последни политически развития и какво следва оттук нататък".

Междувременно стана ясно, че почти всички български евродепутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП и ДПС са подкрепили искането за незабавното задействане на член 50 от Договора за Европейския съюз за напускането на Великобритания. Това показват данните от гласуването на извънредната сесия на Европейския парламент, събрани от интернет сайта VoteWatch. В гласуваната позиция на ЕП се призовава още за реформиране на ЕС, включително с преразглеждане на Договора от Лисабон.

Според Андрей Ковачев резултатите от референдума са изненадали двете страни, включително са довели до стъписване в лагера, подкрепящ излизане от ЕС.
Ковачев смята, че всичко е възможно, както и нов рефрендум и предсрочни избори в Обединеното кралство. Евродепутатът изтъкна, че ЕС не трябва да отстъпва при евентуални преговори с Лондон, тъй като може да доведе до увеличаване на популизма в Европа.

Трябва да постигнем един по-добър вариант, отколкото да се разединим по един национално-егоистичен начин, поясни той и предупреди, че "мирът не е естествена среда на континента", тъй като през последните 2000 години на всеки 30 години е имало война.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви от своя страна, че с референдума британският премиер Дейвид Камерън се е опитал да запази лидерството си и да изпълни тяснопартийна цел.

По думите му Камерън и бившият кмет на Лондон Борис Джонсън са отишли в политическото небитие. Камерън раздели обществото, резултатът от референдума са поука за тези, които си играят с националните интереси, изтъкна Станишев.

Според него кампанията за Брекзит е била белязана от тежка демагогия и лъжа, предизвикало тежък трус за ЕС със сериозни последици. Най-големият риск, смята Станишев, е ксенофобията да яхне тази вълна.

Той обвини управляващия елит в ЕС в неспособност и липса на адекватна и отговорна политика в полза на обикновените граждани, както и във "фетишизиране" строгите мерки за икономии, които "спасяват банките".

Станишев предупреди, че популизмът е много опасен и призивите за криене зад националните граници е илюзия и измама. По думите му, нужно е възстановяване на социалния характер на ЕС.

Евродепутатът Ангел Джамбазки отново се обяви срещу федеративен ЕС. Според него неуместни са оправданията, че крайният популизъм и ксенофобията са довели до резултата от британския референдум.

Той постави под въпрос сегашната политическа линия на ЕС, обявявайки се твърдо против превръщането на ЕК в европейско правителство. Резултатът от референдума не се дължи на лудата крава, нито на национализма, на възрастни британци, които носят анцуг и джапанки, а на миграцията и регулациите на ЕС, убеден Джамбазки.

Той изтъкна още, че в Брюксел са се самозабравили и не са си научили урока. Отговорността, по думите му, е на ЕНП и ПЕС, тъй като те управляват, но в същото време показват гузно поведение и се опитват да се измъкнат от тази ситуация.

Джамбазки добави, че е необходимо преформатиране на ЕС, допълвайки, че референдумът е помогнал най-сетне да започне да се говори за политика и къде отива този политически съюз.

Светослав Малинов заяви, че България губи от референдума, тъй като страната ни е от нетните бенефициенти. Малинов смята, че страната ни трябва да действа заедно с Полша и Румъния за запазване на правата на гражданите им на Острова.

Също така България трябва да заеме категорична позиция, че четирите свободи не подлежат на преговаряне, както и отхвърляне воденето на неофициални преговори. Малинов е убеден, че няма да има избори във Великобритания.

Георги Пирински пък смята, че е настъпила дълбока криза във Великобритания и ЕС. Той посочи, че неолибералната политика и ксенофобията са проблем, а не Камерън.

Също така, по думите му, още по-голям проблем е продължаващото плъзгане на ЕС, както досега. Той призова за връщане към живота на хората - икономическа и социална кохезия. Пирински се обяви против Европа на две скорости.

Според Андрей Новаков Брекзитът оставя Великобритания повече неподготвена, отколкото Европа. ЕС ще загуби един от големите нетни платци. Според него България няма да загуби в кохезионната политика до 2020 година.
Пореден компромис ще бъде грешка, Лондон трябва да продължи да плаща, добави той.

Станишев каза още, че на този етап федерализмът не е възможен. Според него ще има последици за страната ни, но няма да са забавни. Малинов очаква Великобритания да влезе в тежки преговори с Брюксел и евентуално резултатът от преговорите може да бъде подложен на нов референдум.