Изграждането на стени затвърди страховете на иракчаните, че страната им се разделя от сектантски линии, пише за Таймс Джеймс Хайдер от Багдад.

Материалът е по повод последната инициатива на американската армия да се оградят някои райони в иракската столица и да се поставят контролно-пропускателни пунктове.

Правителството имаше пред себе си верски конфликт от самото начало, коментира пред репортера Али Наим, инженер и жител на Багдад.
Преди мислех, че САЩ са глупави, но сега виждам, че това е бил план да се раздели първо Багдад и после Ирак, споделя той.

Други хора се оплакаха, че преградата ще затрудни изключително движението им. Половината ден ще прекарваме на изхода, а другата половина на входа, по думите на местен жител.

На фона на недоволството на сунитите, че кварталите им се превръщат в гета, се намеси премиерът Нури Малики.
По време на посещението си в Египет вчера той се противопостави на строежа на стената и поиска изграждането й да спре.
По думите му има и други начини да се защитят кварталите, макар че той не сподели алтернативните мерки, които обмисля.

Американската армия започна да огражда с бетонни стени пет багдадски квартала, повечето сунитски, за да пресече движението на коли бомби и въоръжени групи.

Малики обаче заяви, че това напомня за други стени, визирайки израелската стена на Западния бряг.

Според сунитския професор по международни отношения Абу Моамер този план показва неуспеха на американците и на иракското правителство и неговата неспособност да възстанови сигурността. По думите му вместо едно разнородно общество, в Ирак ще има две общества- на сунити и на шиити.

Работата по изграждането на заграждения вече започна на много места.

Работници под засилена охрана издигат 6-тонни бетонни блокове- позната гледка в Багдад, където те служат за защита на правителствени сгради, хотели и пропускателни пунктове.