Президентът Джо Байдън изненадващо връчи президентския медал на свободата на напускащия поста ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг.

Байдън връчи медала по време на встъпителните си изявления на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, където тази седмица десетки световни лидери се събират за 75-годишнината на Алианса, уточни АФП.

В края на изказването си президентът похвали Столтенберг, който в продължение на десетилетие изпълняваше длъжността генерален секретар на НАТО, като "човек с почтеност и интелектуална строгост, спокоен темперамент в моменти на криза и отличен дипломат, който работи с лидери от целия политически спектър".

"Съюзът на нациите на НАТО се състои и от лидери, а един човек, в частност, свърши изключителна работа начело на НАТО през последното десетилетие: Столтенберг", каза Байдън, според RealClearPolitics.

"Днес НАТО е по-силна, по-интелигентна и по-енергична, отколкото когато започнахте. Един милиард души в Европа и Северна Америка, а всъщност и в целия свят, ще жънат плодовете на Вашия труд през следващите години." Това посочи Байдън.

Медалът отличава шефа на НАТО като "далновиден държавник и непрестанен защитник на демокрацията". Медалът за свобода е най-високото гражданско отличие в САЩ.

САЩ и съюзниците им ще предоставят на Украйна нови системи за ПВО отбрана

САЩ и съюзниците им ще предоставят на Украйна нови системи за ПВО отбрана

Подкрепа срещу руската агресия

Столтенберг отговори на медала в публикация в социалните мрежи във вторник вечерта, като заяви, че наградата е за всички хора, които са помагали за управлението на Алианса по време на неговия мандат, а не е самостоятелно признание.

"За мен е чест и смирение да получа президентския медал на свободата от президента Байдън - заяви Столтенберг в публикация в X. - Виждам това като признание не само за мен, но и за милионите мъже и жени, които служат на нашия велик Алианс, в униформа и извън нея. Ние сме по-силни и по-сигурни заедно в #НАТО."

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Страната е обезпокоена от задълбочаването на сътрудничеството на Русия с КНДР и Китай

Столтенберг ще приключи мандата си като генерален секретар през септември, а бившият министър-председател на Нидерландия Марк Рюте ще заеме мястото му на 1 октомври.