Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг категорично осъди последното изстрелване на ракета от страна на Северна Корея от тази нощ.

Столтенберг призова ръководството на КНДР да прекрати ракетната си програма.

"Аз решително осъждам агресивното действие на КНДР по отношение на Япония. Северна Корея е длъжна да прекрати своите ракетни програми, написа шефът на НАТО в Twitter.

Северна Корея с пореден ракетен тест за последните дни

Северна Корея с пореден ракетен тест за последните дни

Гневна реакция от Япония, тъй като ракетата е навлязла на нейна територия

Рано тази сутрин КНДР изстреля неизяснена по вид и поколение балистична ракета, която прелетя във въздушното пространство на Япония и падна в Тихия океан. Ракетата се предполага, че е била със среден радиус на действие. При падането си ракетата се е разбила на три части.

САЩ и Южна Корея вече заплашиха с "мощен отпор" Пхенян, като не изключи и военни действия в случай на продължаващи провокации от страна на КНДР.

По искане на САЩ, Япония и Южна Корея Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

Няколко часа по-късно Сеул проведе военно учение и вдигна изтребители с мощни бомби на борда, които учебно проведоха удар по "властта в Пхенян".

Маневрите симулираха ликвидирането на убежища на диктатора Ким Чен Ун и най-висшето ръководство на комунистическата тоталитарна държава, според информация на Си Ен Ен.

Четири изтребителя F-15K са пуснали 8 бомби MK 84 върху симулирана мишена в североизточните части на Южна Корея. Целите са били поразени и унищожени, съобщава телеграфната агенция на Сеул.