Говорейки на конференция в Норвегия, Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг,  каза, че Украйна бавно, но сигурно си връща земята и увери, че НАТО ще продължи да подкрепя Украйна до нейната победа, предава "Ройтерс".

Що се отнася до подкрепата за Украйна, той отбеляза, че има широко съгласие между двете партии в Конгреса на САЩ.

От Украйна зависи да реши кога условията са подходящи да се присъедини към каквито и да било преговори след руската инвазия, каза Йенс Столтенберг, подчертавайки непроменената позиция на алианса след коментари тази седмица от старши колега.

"Украинците и само украинците могат да решат кога има условия за преговори и могат да решат на масата за преговори кое е приемливо решение", каза Столтенберг.

Изявлението последва забележките на началника на кабинета на Столтенберг в НАТО Стиан Йенсен, който във вторник каза, че Украйна може в крайна сметка да отстъпи територия на Русия като част от сделка за прекратяване на войната. Впоследствие Йенсен каза, че съжалява за коментарите си.

Самият Стиан Йенсен се разкая за думите си, които предизвикаха остра реакция в Киев и бяха тиражирани пространно от руските медии и пропагандна машина. Обяснявайки думите си за норвежкото издание VG Йенсен обясни, че те са били в рамките на обща дискусия за възможните сценарии, но самата теза е била грешка.

"Ако, подчертавам, ако стигнем до момент, в който можем да преговаряме, със сигурност основното ще бъде военното положение на фронта, територията, въпросът кой какво контролира. И това ще бъде решаващо за евентуалния изход на тази война", каза Стиан Йенсен и подчерта, че точно затова е изключително важно да бъде осигурено всичко необходимо на украинците.

"Неговото послание (на Йенсен) и което е моето основно послание и което е основното послание на НАТО е, първо, че политиката на НАТО е непроменена - ние подкрепяме Украйна", каза Столтенберг.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, също остро изкритикува изказването на Йенсен.

"Това е нелепо. Това означава умишлено избиране на поражение на демокрацията, насърчаване на глобален престъпник, запазване на руския режим...ако Путин не претърпи съкрушително поражение, политическият режим в Русия не се променя и военнопрестъпниците не се наказват, войната определено ще се върне с апетита на Русия за още", подчерта Подоляк.

Руската служба на Би Би Си съобщи че по време на пресконференцията, Столтенберг е признал, че в НАТО продължават вътрешните дискусии как да се сложи край на войната и да се постигне мир в региона.

Генералният секретар на НАТО е засегнал и темата за ядрените оръжия.

Според него НАТО не наблюдава промени в ядрените сили на Русия и затова Северноатлантическият алианс не вижда причина да преразглежда собствените си съоръжения в тази област.

Столтенберг: Не виждаме промяна в готовността на руските ядрени сили

Столтенберг: Не виждаме промяна в готовността на руските ядрени сили

Западът не планира промени в готовността на своите ядрени сили