Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не е съгласен с решението на атомните физици да се преместят стрелките на символичния "Часовник на Страшния съд" с 30 секунди напред, съобщи ТАСС, позовавайки се на негово интервю пред bbc.co.uk.

"Не съм съгласен. Първо, не виждаме неизбежна заплаха от мащабна война, неотговорена заплаха за който и да е член на нашия алианс. Второ - НАТО е силна с това, че е способна на предотврати конфликт. Нашата силна колективна отбрана не е насочен към това да провокира конфликти и дестабилизация", заяви Столтенберг, коментирайки решението на учените и мнението им за това, че светът все повече се приближава към "Съдния ден".

НАТО не трябва да допусне нова Студена война

НАТО не трябва да допусне нова Студена война

Алиансът е против надпреварата във въоръжаването

На 26 януари американското списание "Бюлетин на атомните учени" (Bulletin of Atomic Scientists) обяви решението да превърти стрелките на символичния "Часовник на Страшния съд", който показва заплахата от ядрена катастрофа, с 30 секунди напред - до 2 минути и 30 секунди до полунощ (времето, което остава до полунощ символизира напрежението на международната обстановка и прогреса в развитието на ядреното въоръжение), което не е ставало от 1980 година, когато надпреварата във въоръжението бе в разгара си.

НАТО предприе курс към Студена война, твърди руски сенатор

НАТО предприе курс към Студена война, твърди руски сенатор

Алиансът планира да съкрати до 2 месеца разполагането на 300 хил. воени

Сред причините на днешното решение са стоящите пред човечеството глобални проблеми и заявлението на няколко политици, в числото, на които влиза и американският президент Доналд Тръмп.

Най-близо до опасното време стрелките на символичния часовник показваха през 1953 година (23:58) заради изпитанията на СССР и САЩ на термоядрена бомба.