Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че решението на Русия да закрие представителството на Алианса в Москва не спомага нито за диалога, нито взаимното разбиране, съобщи VoA.

"Отношенията между НАТО и Русия всъщност сега са на най-ниското ниво сред края на Студената война, но за нас това не е аргумент против диалога. Ние твърдо вярваме, че диалогът е важен именно във времена, когато напрежението е високо и всичко е сложно." - подчерта Столтенберг в свое изявление пред журналисти в Брюксел.

То беше направено в отговор на решението на Русия да прекрати работата на своето представителство в НАТО и да затвори офиса на Алианса в Москва в отговор на това, че беше отнета акредитацията на 8 служители на руското представителство към НАТО в Брюксел заради шпионаж.

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

Включително убийства и шпионаж

Столтенберг защити решението на ръководената от него организация лишаване на осмината руски представители от акредитация, като напомни, че то е взето въз основа на разузнавателна информация: представителите на Москва са служители на руските спецслужби.

По-рано в съобщение на Алианса се посочваше, че според наличните данни, те са извършвали враждебна дейност, включително убийства и шпионаж.