Стотици мъже изглежда са изчезнали след преминаването от контролираните от бунтовниците райони в Алепо в териториите под контрола на правителството, съобщиха от ООН, цитирани от световните осведомителни агенции.

Сирийските правителствени сили превзеха най-малко 75% от източните части на града от бунтовниците през последните седмици.

Десетки хиляди цивилни напуснаха тези квартали, като повече от 8 000 души са напуснали по време на хуманитарната пауза в четвъртък.

От ООН също така уточниха, че бунтовниците спират хора да напускат.

Сирийската армия обстрелва източните части на Алепо въпреки твърденията на Русия

Сирийската армия обстрелва източните части на Алепо въпреки твърденията на Русия

Десетки хиляди жители избягаха в западната част на града

На пресконференция в Женева говорителят на Върховния комисар на ООН за правата на човека посочи, че до 100 хил. души са хванати в капана на все по-свиващите се територии в източните части на Алепо под контрола на бунтовниците.

Информациите варират за това какво количество хора остават и колко са избягали от източните части на Алепо, но според говорителя ООН са събрали доказателства, че "стотици" мъже може да са изчезнали след напускането на източните части и отправяйки се към териториите под контрола на сирийското правителство.

"Като се имат предвид ужасяващите сведения за произволно задържане, изтезания и изчезвания, ние, разбира се, сме дълбоко разтревожени", изтъкна говорителят, имайки предвид действията на сирийския режим.

Въпреки че в четвъртък Русия, съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, обяви, че боевете са били прекратени, за да се даде възможност на цивилните да напуснат, различни източници съобщават, че нищо не се е променило и сухопътните сили са продължили своята офанзива, като през нощта са били извършени ракетни атаки и въздушни нападения.

Според цивилната спасителна групировка, известна като "Белите каски", 46 цивилни са били убити и други 230 са били ранени в четвъртък в източните части на Алепо. Били са хвърлени и три варелни бомби, в които е имало хлор.