Най-малко 152 палестинци са били ранени при днешните сблъсъци с израелската полиция край джамията Ал-Акса в Йерусалим, съобщи "Ройтерс".

Повечето от тях са пострадали от удари от полицейски палки, гумени куршуми или зашеметяващи гранати, са съобщили от палестинския клон на Червения полумесец.

В изявление на израелската полиция се казва, че стотици палестинци са хвърляли камъни по силите си и към близката еврейска молитвена зона на Западната стена в Стария град след сутрешните молитви за Рамазан.

Полицията е задържала стотици палестинци, съобщи в "Туитър" говорител на израелския премиер Нафтали Бенет.

Съобщава се и за ранени полицаи.

Припомняме, че израелските сили за сигурност влязоха в комплекса на джамията "Ал-Акса" в Йерусалим преди зазоряване, когато хиляди палестинци бяха събрани за молитви по време на свещения месец Рамазан.

"Работим за възстановяване на спокойствието на Храмовия хълм и в целия Израел. Наред с това се подготвяме за всеки сценарий", каза Бенет.

Отново сблъсъци край джамията "Ал-Акса" в Йерусалим

Отново сблъсъци край джамията "Ал-Акса" в Йерусалим

67 палестинци са ранени

Палестинското външно министерство, заяви, че "държи Израел изцяло и пряко отговорен за това престъпление и последствията от него". Международната общност трябва да се намеси незабавно, за да "спрат израелската агресия срещу джамията Ал-Акса и да предотврати излизането на нещата извън контрол", каза Набил Абу Рудейне, говорител на палестинския президент Махмуд Абас, който управлява самоуправляващите се райони на окупирания от Израел Западен бряг .

Йордания, чиято хашемитска монархия е пазител на мюсюлманските и християнските светилища в Източен Йерусалим, осъди нападението на израелската полиция в комплекса като "очевидно нарушение".

Светото място, което е свещено за евреите и мюсюлманите, често е било епицентър на израелско-палестинските вълнения, а напрежението вече се засили на фона на скорошната вълна от насилие. Сблъсъците на същото място миналата година помогнаха за разпалването на 11-дневна война с бойците на Хамас в ивицата Газа.

Сблъсъците идват в особено чувствителен момент. Рамазан тази година съвпада с Пасха, основен седмичен еврейски празник, започващ в петък в залез слънце, и с християнския Великден. Очаква се празниците да съберат десетки хиляди вярващи в Стария град на Йерусалим, където се намират места, свещени и за трите религии.

Двама загинали и 8 ранени при поредно нападение в Израел

Двама загинали и 8 ранени при поредно нападение в Израел

За последните седмици това е трета подобна атака

Палестинците разглеждат всяко голямо разполагане на полиция в "Ал-Акса" като голяма провокация.