Страните от ЕС днес решиха да насочат приходите от замразените активи на Руската централна банка в полза на Украйна, съобщи във вторник белгийското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Съгласно споразумението 90% от приходите ще отидат в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна , а останалите 10% ще подкрепят Киев по други начини.

ЕС очаква активите да донесат около 15-20 милиарда евро печалби до 2027 г. Украйна се очаква да получи първия транш през юли, казаха дипломати от ЕС.

Страните от Групата на седемте (Г-7) замразиха руски финансови активи на стойност около 300 милиарда долара скоро след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 г. Оттогава ЕС и други страни от Г-7 обсъждат как и дали да използват средствата, за да помогнат на Украйна.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън настоява тази седмица други държави от Г-7 да съгласуват план за използване на печалбите като обезпечение за подкрепа на по-голям заем за подпомагане на Украйна.

Инициативата е отделна от по-мащабният натиск от страна на САЩ за конфискуване на активите в тяхната цялост в подкрепа на Украйна, ход, който се отхвърля от най-големите правителства в ЕС поради опасения за правни и финансови последствия от нестабилност.

Съветът на Европейския съюз публикува прессъобщение, обясняващ механизма за изтегляне на печалби, получени от замразени руски суверенни активи. 

Централните депозитари в страните от ЕС, които държат руски суверенни (т.е. собственост на Руската централна банка) активи и резерви на стойност над 1 милион евро, ще трябва да платят данък на ЕС върху нетната печалба от тези активи, натрупана от 15 февруари 2022 г. На 12 февруари тази година те бяха задължени да разпределят тези печалби и им беше забранено да се разпореждат с тях.

В крайна сметка ЕС планира да конфискува всички тези печалби, но депозитарите ще могат да "задържат временно" 10% от тези суми, за да изпълнят задължителните изисквания за капитал и управление на риска.

Депозитарите ще трябва да прехвърлят печалби от руски активи два пъти годишно.

Чешкият президент се застъпи за прекратяване на военните действия в Украйна

Чешкият президент се застъпи за прекратяване на военните действия в Украйна

По време на преговорите страните в конфликта трябва да постигнат компромис за разрешаването на ситуацията