Двойка американски стратегически бомбардировачи B-1B се приземиха за първи път в шведска военновъздушна база. Това съобщиха от Европейското командване на ВВС на САЩ във вторник, цитирано от АП.

Кацането е извършено предишния ден в рамките на полетите на американските бомбардировачи над Европа до авиобаза Лулео-Калакс в Северна Швеция.

"Това пристигане на стратегическите бомбардировачи в Швеция подчертава сътрудничеството между САЩ и Швеция и способността на американските военни да се интегрират безпроблемно със съюзниците и партньорските държави", се казва в изявлението.

Както съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа, два стратегически бомбардировача B-1B Lancer бяха пребазирани във военновъздушната база Феърфорд в Англия на 23 май "в подкрепа на инициативите на европейското командване на САЩ и НАТО за възпиране".

Самолетите са извършили трансатлантическия полет от военновъздушната база Дайс в Тексас. След това още два такива американски бомбардировача пристигнаха във военновъздушната база Феърфорд в Англия на 26 май.

Швеция не изключва руска военна атака

Швеция не изключва руска военна атака

Това се казва в доклад на комисията по отбрана на шведския парламент

Оттогава те извършиха поредица от полети над Европа, включително над Балтийско море, Централна Европа, Балканите и Норвежко море, за да взаимодействат с американския самолетоносач USS Gerald Ford, който се намираше в нейни води като част от учението на НАТО "Арктическо предизвикателство 2023".