Стрелецът от техническия университет във Вирджиния - 23-годишният Чо Сюн-ху от Южна Корея, бе описан като неприветлив самотник.

Както стана известно по-рано, той е бил студент в същия университет в департамента по Английска филология.
Ръководителят на катедрата проф. Керълин Руд съобщи, че заради някои негови текстове в часовете по творческо писане младежът е бил насочен за консултиране в службата за студентите, предаде АП. Тя обаче не можа да каже какво е произтекло от това.

Проф. Руд не пожела да представи пред медиите текстове, писани от Сюн.

Според сведения в някои медии възможно е той да е взимал лекарства за депресия.

Сюн е оставил бележка в спалнята си в общежитието, в която изразява недоволството си срещу „богатите хлапета", „покварата" и „лъжливите шарлатани" в университета. Вие ме накарахте да направя това, се казва в писмото, цитирано от телевизия ABC.

Източници от полицията, пожелали анонимност, съобщиха, че пръстовите му отпечатъци са установени по двата намерени пистолета, на които серийните номера били заличени.

Сюн пристигнал от Южна Корея като момче през 1992 година и се установил във Вашингтон.

След трагедията вчера хиляди хора се събраха на баскетболното игрище и футболния стадион в университета в памет на жертвите. Там беше президентът Джордж Буш със съпругата си.

Вечерта студентите се събраха на открито в университетския комплекс с запалени свещи, повечето умълчани, някои пееха.

Учебните часове от тази седмица бяха отложени, а сградата с учебните стаи "Норис Хол", където загинаха повечето жертви, ще остане затворена през целия семестър.

Губернаторът на Вирджиния Тим Кейн поиска незабавно да започне независимо разследване за изясняване на случилото се.