Десетки хиляди студенти блокираха улиците на италианската столица Рим, обявявайки се срещу планираното от правителството на Силвио Берлускони съкращаване на финансовите средства за университетите, съобщава lenta.ru.

Според данните на агенцията в стихийната акция на студентите се включили около 50 хиляди души. Полицейските части правят всичко възможно да не допуснат протестиращите да нахлуят в сградата на парламента, където тази вечер ще се обсъжда въпросният законопроект.

Активистите парализираха движението в централните части на града, което принуди властите да реорганизират транспорта и да „начертаят" нови алтернативни маршрути - дори и през пешеходните зони.

Едновременно с демонстрациите в столицата подобни шествия се провеждат и в други големи градове на Апенините. Студенти са блокирали уличното движение в Милано, Пиза, Венеция. Учащите са парализирали и железопътния транспорт в посочените региони, много влакове за „закотвени" по средата на изпълняваните от тях направления.

Вълненията на студентите започнаха в края на миналата седмица, когато станаха известни плановете на правителството да орежат към 2013 година финансирането на вузовете с 9 милиона евро, а в сферата на образованието да бъдат съкратени 130 хиляди работни места. На 25 ноември група студенти „плениха" Колизеума в Рим и наклонената кула в Пиза.