Освободената от дългогодишен домашен арест водачка на опозицията в Мианмар Аунг Сан Су Чи заяви, че е готова да преговаря с военната хунта в името на националното помирение, съобщава Дойче веле.

Су Чжи призова опозицията към сплотеност и подчерта, че не се страхува от нов арест. Тя уточни, че положението й в условията на домашния арест е било много по-добро от това на другите политически затворници, които са зад решетките.

Припомняме, вчера тя направи първото си публично обръщение след 7 години мълчание.

В речта си пред множеството носителката на Нобелова награда за мир призова за връщане на демокрацията в страната, управлявана десетилетия от военна хунта.

65-годишната Су Чи бе освободена, след като прекара последните 15 години под домашен арест.

Спекулациите за освобождаването Сан Су Чи се появиха, след като миналата неделя в Бирма бяха проведени първите от 20 години насам парламентарни избори.

Държавна медия обяви за победител партията "Солидарност и развитие", свързана с военните. Тя спечели най-много места в двете камари на парламента.

Хунтата увери, че изборите отбелязват прехода от военно управление към гражданска демокрация.

Опозицията обаче, както и много западни правителства и правозащитни организации не признава тези избори нито като свободни, нито като честни.

На предишните избори през 1990 г. убедителна победа спечели партията на Сан Су Чи. Въпреки това, военните не е допуснаха партията да поеме властта и арестуваха нейния лидер.