Британският премиер Риши Сунак призова гласоподавателите да му се доверят, за да ги предпази в един все по-опасен свят, съобщава "Ройтерс".

Той изброи постиженията си в политическа реч преди националните избори, които ще се състоят в даден момент през тази година.

Тъй като управляващите консерватори на Сунак изостават от опозиционната Лейбъристка партия в проучванията, премиерът използва своя реч пред консервативен мозъчен тръст, за да се опита да убеди гласоподавателите, че само той може да защити страната срещу "ос от авторитарни държави".

Сунак нападна лейбъристите, като заяви, че опозиционната партия не може да изпълни обещанието му да увеличи разходите за отбрана или да се справи с нелегалната имиграция и изтъкна, че единствено той има "ясен план" за бъдещето - обвинения, отхвърлени от лидера на лейбъристите Кийр Стармър.

Лейбъристите в Обединеното кралство водят с 30 процента пред консерваторите на Сунак

Лейбъристите в Обединеното кралство водят с 30 процента пред консерваторите на Сунак

Ново проучване преди изборите постави лейбъристите на 48%, а управляващите консерватори на 18%

"Следващият вот, пред който страната ни ще се изправи, са общите избори и изборът на тях е ясен - става дума за бъдещето срещу миналото", подчерта Сунак пред мозъчния тръст Policy Exchange.

"Ясно разбираме какво включва бъдещето - най-опасното време, което сме виждали отдавна, но и най-трансформиращото - и само ние, само аз имам смелите идеи и ясен план, който ще осигури сигурно бъдеще на страната", увери премиерът.

Лейбъристите отговориха, като обвиниха консерваторите, че ръководят "скъпоструващ хаос".

"Единственият начин да спрем хаоса, да обърнем страницата и да започнем обновлението, е със смяна на правителството", заяви Пат Макфадън, координатор на националната кампания на лейбъристите.

"Консерваторите не могат да решат проблемите на страната, защото те са проблемът".

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Торите са напът да претърпят тежко поражение

Представянето на Сунак пред избирателите подготвя почвата за очаквана грозна предизборна кампания. Екипът на премиера е разочарован от неоценяването на постигнатото в правителството досега.

Сунак използва речта, за да прегледа политиката, която е прилагал досега, включително обещанието за увеличаване на разходите за отбрана до 2,5% от БВП годишно до 2030 г. Повечето от въпросите към него обаче бяха съсредоточени върху трудностите, пред които са изправени консерваторите след 14 години начело на страната.

"Нито за секунда не се преструвам, че всичко за последните 14 години е било съвършено, разбира се, че не. Но аз се гордея с нашия рекорд", подчерта той.