Британският премиер Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството, съобщава "Ройтерс".

До решението се стигна, след като независимо разследване на данъчните дела на Захауи е установило сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите.

"След приключването на разследването на независимия съветник, чиито заключения той сподели с нас двамата, стана ясно, че има сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите", посочва Сунак в писмо до Захауи.

Британският премиер разпореди независим одит на шефа на своята Консервативна партия

Британският премиер разпореди независим одит на шефа на своята Консервативна партия

Обвиненията около Сунак се натрупват

"В резултат на това Ви информирах за решението си да Ви отстраня от поста Ви в правителството на Негово Величество", допълна британският премиер.

През последните дни бившият финансов министър беше притискан да подаде оставка, след като стана известно, че се е съгласил да изплати милиони на HM Revenue & Customs (HMRC) като част от споразумение с данъчния отдел.

Притесненията относно финансите на Захауи продължиха дори след като той се опита да изясни нещата, заявявайки, че заключението на HMRC е, че грешката с неговите данъци е била "неумишлена".