Американският президент Джордж Буш призова международната общност да удвои усилията си за предотвратяване на възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде БиБиСи.

Във връзка със сведенията от днес, че страната разполага и работи с втора система, която се използва за производство на обогатен уран, Буш каза, че е запознат със „спекулацията" и осъжда този ход.

Трябва да удвоим усилията си в работата с международната общност, за да убедим иранците, че ги чака единствено изолация от света, ако продължат да работят по посока на подобна програма, каза президентът.

По думите му независимо дали Иран е удвоил капацитета си за произвеждане на обогатен уран, самата възможност страната да разполага с ядрено оръжие е неприемлива.

По-рано днес полуофициалната осведомителна агенция - ISNA (информационна агенция на иранските студенти), разпространи твръдения на ирански представител, че ирански специалисти са впръскали газ във втора система от центрофуги, инсталирана преди две седмици в централата в Натанз и са получили продукт.

Агенцията се позовава на неназован източник, че впръскването на газ е било осъществено, след което от процеса е получен продукт, което е намек, че инженерите успешно са провели процес по обогатяване на уран.

АП коментира, че иранските власти разпространяват по ISNA информация, която държат да бъде известна, но е твърде чувствителна за официалните медии.

В официално съобщение по-рано тази седмица Техеран обяви за плановете в скоро време да използва новата система.

Според източника центрофугите са инсталирани преди седмици с пълното знание на инспекторите на ООН.

Първата каскада на Иран, състояща се от 168 центрофуги, произведе през февруари малко количество обогатен уран, допълва БиБиСи.

Иранските власти обявиха, че до края на годината възнамеряват да инсталират 3 000 центрофуги в централата в Натанз.

Според кореспондент на БиБиСи за да произвежда достатъчно ядрено гориво за нуждите на индустрията, Иран се нуждае от десетки хиляди центрофуги.

По този повод руският министър на отбраната каза, че не споделя загрижеността заради новата система на Иран, като допълни, че тя е под наблюдението на Международната агенция за ядрена енергия.

По думите му на този етап е рано да се говори за обогатяване на уран или уран за военни цели.

Дейността на Техеран съвпада с обсъждането в Съвета за сигурност на проекторезолюция, предложена от Великобритания, Франция и Германия, която би наложила ограничени санкции на страната заради отказа й да изпълни условията на Съвета, като се откаже от програмата си за производство на ядрено гориво.

Международната общност не е убедена, че тази програма е насочена изключително за мирни цели, както твърди Иран.