Група висши военни в Габон заявиха, че са завзели властта в ранните часове на сряда, минути след като изборният орган на централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, предава "Ройтерс".

Франция осъди военния преврат в Габон, каза правителственият говорител в сряда.

"Франция също следи ситуацията с голямо внимание и пожела резултатите от изборите, след като бъдат обявени, да бъдат зачетени", каза Оливие Веран на пресконференция след Съвета на министрите в Париж.

Премиерът Елизабет Борн каза по-рано, че Франция следи с "най-голямо внимание" развитието на засегнатия от преврат Габон.

Китай също наблюдава ситуацията.

"Китай следи отблизо развитието на ситуацията в Габон и призовава съответните страни в Габон да се съсредоточат върху основните интереси на страната и народа, да разрешат различията по мирен начин чрез диалог и да възстановят нормалния ред възможно най-скоро. И също така да осигурят личната безопасност на президента Бонго, поддържане на националния мир, стабилност и цялостно развитие", каза Уан Уебин, говорител на външното министерство на Китай. 

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност, също реагира на развиващата се ситуация в Габон.

"Ако това се потвърди, това ще е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион", каза той.

"Цялата област - като се започне от Централноафриканската република, след това Мали, след това Буркина Фасо, сега Нигер, може би Габон - е в много трудна ситуация и със сигурност министрите трябва да помислят дълбоко за това, което се случва там и как можем да подобрим нашата политика по отношение на тези страни."

Кремъл също следи ситуацията.

"Москва получи с тревога съобщенията за рязко влошаване на вътрешната ситуация в приятелската африканска страна. Ние продължаваме да следим внимателно развитието на ситуацията и се надяваме на нейното бързо стабилизиране", каза говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Това е осмият военен преврат в Западна и Централна Африка от 2020 г насам.

Габонски военни отмениха президентските избори и обявиха преврат?

Габонски военни отмениха президентските избори и обявиха преврат?

Те обявиха, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати