Редица страни подготвят или вече са дали ход на евакуацията на свои граждани от Египет. Саудитска Арабия вече е организирала 33 полета, за да изтегли гражданите си у дома.

Великобритания е предупредила да се избягват Александрия, Кайро, Суец и Луксор. Подобно предупреждение бе отправено и от властите във Франция, Австралия и скандинавските страни.

Според туроператори обаче курортистите на Червено море, където се намират предимно английските туристи, нещата са спокойни.

САЩ, Ирак, Индия, Азербайджан и Гърция заявиха, че също започват да организират евакуацията на свои граждани.

Русия има 40 хиляди туристи в Египет, но до този момент не е обявила евакуация.

Българското министерство на външните работи обяви телефоните на кризисния щаб и на посолството ни в Кайро. По данни на външното ни ведомство в Египет има около 200 наши сънародници.

5 самолета, изпратени от турското правителство, прибраха снощи в Истанбул около 500 души.

От днес полицейският час в столицата Кайро и още два големи египетски града ще бъде удължен с един час. Той ще започва и по-рано - от 15 часа следобед до 08.00 часа на следващата сутрин.

Мярката е в сила в Кайро, Александрия и Суец. Припомняме, полицейският час бе наложен в петък и остава в сила до ново нареждане на фона на ожесточените протести срещу режима на президента Хосни Мубарак.

По неофициални данни президентът Мубарак е утвърдил състава на новото правителство, съобщава rbc.ru. Според данните новият финансов министър е Гоудат ал-Малт, който оглавяваше сметната палата ; министър на вътрешните работи става генерал Махмуд Уагди, бивш началник на затворите в Египет.

Тази нощ египетският президент възложи на новия премиер Ахмед Шафик задачата да насърчи демокрацията чрез диалог с опозицията и да възстанови доверието в икономиката на страната. В изявление, излъчено по телевизията, президентът заяви, че приоритет на новия премиер ще е запазването на субсидирането, контролът над инфлацията и създаването на работни места.

Мубарак настоя правителството да превърне възстановяването на спокойствието и стабилността в страната в своя първостепенна задача в работата си.

Една от причините за безпрецедентните масови протести, обхванали Египет в последните дни, е високото равнище на безработицата, разширяващата се пропаст между бедни и богати, както и потискането на свободите и монополизирането на властта от страна на управляващата Националнодемократическа партия.