Днес в Литва се провеждат президентски избори, в които преобладават опасенията за сигурността, като всички основни кандидати са съгласни, че страната членка на НАТО и ЕС трябва да увеличи разходите за отбрана, за да се противопостави на възприеманата заплаха от съседна Русия.

Това коментира АФП.

Балтийската държава с население от 2,8 млн. души се опасява, че може да бъде следващата цел на Русия, ако Москва спечели войната си срещу Украйна, започнала с инвазия през 2022 г.

Макар че първите трима претенденти са съгласни по въпросите на отбраната, те имат различни възгледи по социални въпроси и по отношенията на Литва с Китай, които от години са обтегнати заради Тайван.

"Разбирането на Литва за руската заплаха е единодушно и неоспоримо, така че основните кандидати следват този пример", заяви пред АФП директорът на Центъра за изследване на Източна Европа Линас Кояла.

Избирателните секции приключват в 17:00 ч. по Гринуич и резултатът се очаква по-късно в неделя - въпреки че вероятно ще се наложи провеждането на втори тур на 26 май, тъй като не се очаква нито един кандидат да спечели общо мнозинство.

Проучванията на общественото мнение дават на досегашния президент, 59-годишния бивш банкер Гитанас Науседа, комфортна преднина пред останалите седем кандидати, сред които са министър-председателят Ингрида Шимоните и известният адвокат Игнас Вегеле.

Президентът на Литва ръководи отбранителната и външната политика, като участва в срещите на върха на ЕС и НАТО, но трябва да се консултира с правителството и парламента при назначаването на най-високопоставените служители.

Литва, бивша съветска република, е най-големият донор на Украйна и отделя много средства за отбрана, като военният ѝ бюджет понастоящем се равнява на 2,75 % от БВП.

Литва е готова да върне украинските мъже у дома, но чака европейско решение

Литва е готова да върне украинските мъже у дома, но чака европейско решение

Полските власти планират да разрешат проблемите, като редактират закона за подпомагане на гражданите на Украйна

Очаква се в рамките на няколко седмици ръководеното от Шимоните правителство да представи предложения, които биха могли да допринесат за още по-голямо увеличение на разходите за отбрана до три процента.

Литва по-специално възнамерява да използва средствата за закупуване на танкове и допълнителни системи за противовъздушна отбрана, както и за приемане на германска бригада, тъй като Берлин планира да завърши разполагането на около 5 000 военнослужещи до 2027 г.

Никой от водещите кандидати изглежда не поставя под въпрос тези планове, но Вегеле обеща да поиска одит на отбраната, за да управлява ефективно финансите, ако бъде избран.

Полша и Литва проведоха съвместни военни учения по общата си граница

Полша и Литва проведоха съвместни военни учения по общата си граница

В тях се включиха над 1700 военнослужещи

Според последното проучване на общественото мнение Науседа ще получи повече от 35 % от гласовете на първия тур и се очаква да надделее при евентуален втори тур.

Вегеле, 48-годишен адвокат, който придоби известност, след като се обяви срещу задължителната ваксинация по време на пандемията, се представя като алтернатива на утвърдените политици и обещава по-прозрачно управление.

49-годишният Шимоните е консервативен политик с либерални възгледи по социалните въпроси. Тя подкрепя по-специално еднополовите партньорства, които все още предизвикват спорове в предимно католическата страна.