Световната здравна организация (СЗО) обяви, че изпраща COVID-19 помощ за Северна Корея през китайския граничен пристанищен град Далиан, въпреки малкото признаци, че Северна Корея е разхлабила стриктното затваряне на границите, за да предотврати разпространението на вируса, предаде "Ройтерс".

В последния си седмичен доклад за Южна и Източна Азия, който обхваща периода до края на септември, СЗО заявява, че е започнала доставките през пристанище Далиан в Китай, което се намира близо до границата със Северна Корея.

"За да подкрепи КНДР с медицински материали за COVID-19 от първа необходимост, СЗО започна доставката през пристанището на Далиан, Китай за стратегическо складиране и по-нататъшно изпращане до КНДР", уточни агенцията на ООН.

СЗО не уточни дали помощта действително е достигнала до Северна Корея, а говорител на агенцията не е отговорил на искане за коментар.

Северна Корея наложи строги ограничения, когато пандемията от коронавирус започна миналата година, като запечата границите си и други мерки в това, което смята за въпрос на национално оцеляване.

Затворената комунистическа държава е тествала най-малко 40 700 души за коронавирус без положителни резултати към 23 септември, съобщи СЗО.

Официални лица в Южна Корея и САЩ поставиха под съмнение твърдението на Северна Корея, че никога не е имало случай на коронавирус, но не са потвърдени признаци на големи огнища.

Представител на министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с отношенията със Северна Корея, заяви пред информационната агенция "Йонхап", че макар китайските митнически данни да показват, че морските корабни маршрути между Северна Корея и Китай изглежда се отварят, признаци за движение на стоки по сухопътни пътища между двете страни не бяха открити.