Служител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка (mpox), независимо дали е новият или старият щам, не е новият COVID, тъй като властите знаят как да контролират разпространението им, предава Ройтерс.

"Можем и трябва да се справим с mpox заедно", каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на брифинг за медиите.

"Ще изберем ли да поставим системите за контрол и елиминиране на маймунската шарка в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света, " добави той.

Маймунската шарка, вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може и да доведе до смърт.

Clade 1b разновидността на маймунската шарка предизвика глобална загриженост, тъй като изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт. Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и е свързан с нарастващо огнище в Африка.

Клуге каза, че фокусът върху новия щам clade 1 дава шанс на Европа да се съсредоточи отново върху по-малко тежкия сорт clade 2, включително по-добри съвети за общественото здраве и наблюдение.

Около 100 нови случая на щам clade 2 се съобщават в европейския регион всеки месец, добави Клуге.

Маймунската шарка не се разпространява лесно като ковид и не носи голям риск от пандемия

Маймунската шарка не се разпространява лесно като ковид и не носи голям риск от пандемия

Първите данни сочат по-лесно предаване от човек на човек с малко по-тежко протичане