Световната здравна организация съобщи в понеделник, че е одобрила ваксината срещу маймунска шарка (mpox) на Bavarian Nordic's за юноши на възраст от 12 до 17 години, възрастова група, считана за особено уязвима към огнища на болестта, която предизвика глобална загриженост. Това предаде агенция Ройтерс.

Агенцията на ООН одобри използването на ваксината през септември като първата инжекция срещу mpox при възрастни, което улеснява достъпа до ваксината за силно засегнатите африкански страни. Децата, юношите и тези с отслабена имунна система са особено уязвими към маймунска шарка, вирусна инфекция, която обикновено причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии, пълни с гной.

Последното решение на СЗО идва, след като през септември ЕС одобри лекарството за ваксината за юноши.

Датската биотехнологична фирма също се готви да проведе клинично изпитване за оценка на безопасността на ваксината при деца на възраст от две до 12 години, което потенциално ще разшири употребата й. Изпитването, частично финансирано от Коалицията за иновации в готовността за епидемии, се очаква да започне през октомври.

Друга ваксина срещу mpox, LC16, произведена от японската KM Biologics, вече може да се дава на деца, според японския регулатор, въпреки че изисква специален вид игла.

Здравната организация обяви mpox за глобална извънредна ситуация за общественото здраве за втори път в рамките на две години през август, след като нов тип вирус се разпространи от Демократична република Конго в нейните съседи.

СЗО одобри диагностичен тест за маймунска шарка

СЗО одобри диагностичен тест за маймунска шарка

PCR тестът в реално време позволява откриване на ДНК на mpox вируса